Eis: 2 jaar cel en tbs doodslaan Floor Garst

JustitieVanwege de dodelijke mishandeling van de 20-jarige Floor Garst, op kerstnacht 2005 in Deventer, hoorde de 23-jarige Kevin U. uit Apeldoorn gisteren 2 jaar cel en tbs tegen zich eisen. ''Ik voelde me bedreigd en toen sloeg ik hem'', zei Kevin U. tegen de rechter. Het was niet de eerste keer dat Kevin 'zomaar' iemand neersloeg. Het afgelopen jaar deed hij dat al twee keer eerder. Alleen was het nu wel de eerste keer dat er iemand door overleed.

Floor Garst kwam door de doodklap met zijn achterhoofd tegen het wegdek en bleef stil liggen. Hij reageerde nergens meer op. De boomlange Kevin (2,05 meter) haalde uit toen de een kop kleinere Floor aankwam lopen, om een ruzie te sussen tussen zijn vriendin Roos en Kevin met zijn kornuiten Noel (22) en Freek (19). Roos wilde weten waarom de drie haar uitscholden. Nadat Kevin Floor 'omgehakt' had, ging het trio er lacherig vandoor.

Volgens deskundigen is Kevin licht ontoerekeningsvatbaar, mist hij zelfinzicht, heeft hij antisociale trekken en bezit hij nauwelijks verantwoordelijkheidsgevoel. Van een tbs-behandeling is volgens hen in Kevins geval weinig te verwachten, maar ze is te rechtvaardigen met het oogmerk de samenleving tegen hem te beschermen. Kevin had ten tijde van zijn daad 20 biertjes op. Verder verklaarde hij veel te blowen.

U.'s advocaat vond een geheel voorwaardelijke celstraf van twee jaar met een proeftijd van zeven jaar meer op zijn plaats. Het ging volgens de raadsman om 'domme, ongelooflijke pech' dat de klap zo dramatisch afliep. ''Je kunt toch niet iedereen met losse handjes tot tbs veroordelen?'', zo betoogde de advocaat. De uitspraak is op 27 april.


Floor Garst - 1985 / 2005