Pleidooi voor verbod op wasdroger

PolitiekAls het aan de PvdA en GroenLinks ligt, worden energieslurpers zoals de wasdroger, airco en plasmascherm uit de huishoudens verbannen. Dat kan namelijk voorkomen dat er meer kerncentrales nodig zijn om in de energiebehoefte te voorzien. Ook zouden er alleen nog maar energiezuinige auto's op de weg moeten worden toegelaten.

Deze punten droegen de Tweede Kamerleden Diederik Samsom (PvdA) en Kees Vendrik (GroenLinks) aan in aanwezigheid van medewerkers van het Natuur- en Milieu Planbureau (NMP) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). De organisaties hebben onlangs een rapport gemaakt over de technische mogelijkheden voor de vermindering van het energieverbruik en de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen.

Volgens Samsom en Vendrik hebben de onderzoekers echter maar rare rekenmodellen gebruikt. Zo waren de komst van kernenergiecentrales wťl en het verplicht stellen van 'groene' auto's niet in de modellen opgenomen. Volgens ECN en NMP is de industrie veruit de grootste vervuiler en speelt verkeer slechts een kleine rol. De linkse oppositie ziet echter graag dat meer modellen worden doorgerekend, met verregaande maatregelen voor het verkeer.

Een woordvoerder van het NMP liet weten de verregaande maatregelen die Vendriks en Samsom opnoemden om energieverbruik tegen te gaan, nog niet uitgevoerd zien worden.

Met dank aan FdBeer voor de submit.