NMA: 'Glazenwassersoorlog toegestaan'

Icoon BinnenlandsOnder glazenwassers in Nederland woedt geen gewone concurrentiestrijd, maar een ware concurrentieoorlog. Dat blijkt vandaag uit een artikel uit Trouw. Journalisten tekenden uitspraken als "Maffiapraktijken", "Ik word van mijn ladder afgeschopt" en "Bel mij niet meer, ik moet aan mijn kinderen denken" op. Onder geen beding willen ze met hun naam in de krant.

De reden is dat wijken opgedeeld zijn. Lappen in andermans wijk is volgens onderlinge afspraak verboden. Ontevreden klanten kunnen zo niet bij andere bedrijven terecht. Glazenwassers kunnen wel straten van andere bedrijven overkopen, maar daar moeten dan vaak vele duizenden euro's voor betaald worden, zonder dat het zeker is dat dat geld terugverdiend wordt. Uit angst voor bedreigingen of vechtpartijen, accepteren de meesten het gewoon.

Toegestaan
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) zegt dat het opdelen van wijken, het maken van prijsafspraken en het wegjagen van concurrenten gewoon toegestaan is. "Zolang het maar om een totale omzet gaat van minder dan negen ton en er minder dan acht bedrijven meewerken, mag je gewoon afspraken maken", zegt woordvoerder Barbara Roest. De NMA houdt zich alleen met grotere zaken bezig. Voorlopig zal er dus geen verandering komen in deze oorlog.