Iran wil actie tegen Submission 2

Beeld uit Submission 1Iran wil dat moslimlanden gaan ageren tegen de film Submission 2 van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Tijdens een bijeenkomst in Istanbul van parlementsvoorzitters van de landen van de Organisatie van de Islamitische Conferentie, pleitte de voorzitter van het Iraanse parlement voor een protestactie tegen de film.

Volgens Iran is de manier waarop Hirsi Ali in de film de islam portretteert, niet juist. De film heeft volgens de Iraanse parlementsvoorzitter een anti-islamitisch thema. Hij spreekt van een nieuwe belediging, na de publicatie van Deense cartoons van de profeet Mohammed. De film is overigens nog in productie. Hirsi Ali wil met de film de positie van homo's binnen de islam aan de orde stellen.

Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken heeft eerder al laten weten dat de Nederlandse regering geen actie zal ondernemen tegen de film. Ons land stelt zich op het standpunt dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is. De consequenties van een productie als Submission zal Nederland wel moeten aanvaarden, aldus Bot.