30 mnd voor brandstichter moskee R'dam

JustitieDe 31-jarige Ben van der K. is vandaag veroordeeld tot 30 maanden onvoorwaardelijke celstraf wegens het in brandsteken van de Djama Masjid Shaan-e-Islam moskee in Rotterdam. De uitspraak is conform de eis van tien dagen geleden.

Volgens de Rotterdamse rechtbank heeft Van der K. op 15 juli 2005 willens en wetens de levens van omwonenden in gevaar gebracht met zijn actie. Ook heeft hij mensen doelbewust in hun geloofsovertuiging willen krenken. Vlak voor de brand had hij op de moskee 'Theo R.I.P.', 'Lonsdale' en 'Geen moskees op zuid' aangebracht. Dat laatste verwijst naar de voorgenomen verplaatsing van de moskee naar Rotterdam-IJsselmonde. K. woont op Zuid en wilde daar geen islamitisch gebedshuis, aldus justitie. Enkele dagen voor de brand demonstreerde hij samen met nog ruim veertig anderen, onder wie veel leden van de Nationale Alliantie, tegen de voorgenomen verhuizing van het gebedshuis naar Rotterdam-Zuid.

Van der K., een fanatiek aanhanger van extreem-rechtse partijen, heeft steeds ontkend iets met de brand te maken te hebben. Zijn raadsman, de bekende advocaat Peter Plasman, betoogde tien dagen terug dat er geen enkel bewijs was en pleitte voor vrijspraak. De rechter oordeelde echter dat er genoeg bewijs voorhanden was. Zo hadden kijkers hem in Opsporing Verzocht herkend op beelden die in die nacht van de brand zijn gemaakt door een bewakingscamera. Daarop was een fietser te zien met op de bagagedrager vermoedelijk een jerrycan. In een container vond de politie ook nog kleren en schoenen van B. die verf- en benzinesporen bevatten.

Aanhangers van Van der K. openden enige tijd geleden een weblog om voor zijn vrijlating te pleiten. Daarop zijn ook een paar in de gevangenis geschreven stukken van Van der K. te vinden.