Reclamespot met Kalou verboden

TelevisieDe rechtbank in Den Haag heeft Centraal Beheer Achmea verboden nog langer de commercial uit te zenden over Feyenoorder Salomon Kalou. Wanneer de verzekeraar het verbod overtreedt, moet er 50.000 euro per keer betaald worden.

Het filmpje is een parodie op de slepende paspoortaffaire. In het nu verboden spotje wordt eerst de indruk gewekt dat Kalou toch een Nederlands paspoort heeft, met teksten als 'Kalou toch naar WK'. Aan het einde blijkt dan echter dat hij een Duits paspoort heeft gekregen, en topscorer is voor het Duitse team. Verdonk komt er het minst genadig af; zij wordt zelfs nog bedankt door een look-alike van de Duitse keeper in een vervolgspotje.

De voetballer liet meteen al weten niet blij te zijn met de parodie, en spande een rechtszaak aan; die heeft hij vandaag dus gewonnen. De rechter oordeelde dat het de verzekeraar slechts om één ding was te doen: het verkrijgen van naamsbekendheid. Kalou staat verder in zijn recht omdat hij een bekende Nederlander is. Achmea overtreedt dan volgens de rechtbank ook het portrechtrecht als het beelden gebruikt waarin een op Kalou gelijkend persoon figureert. In dat geval had Kalou ook toestemming moeten geven en zelfs recht op een vergoeding.


Beeld uit het gewraakte spotje


Het spotje staat (nog) on-line bij Centraal Beheer.