Geluidsband 9/11 voor het eerst te horen

Icoon TerrorismeDe jury van het proces tegen terreurverdachte Zacarias Moussaoui, de 'twintigste kaper' van de aanslagen op 11 september 2001, heeft vandaag een geluidsband ten gehore gekregen. Het betreft hier de opnames die de 'cockpit voice recorder' van United Airlines vlucht 93 maakte voor het vliegtuig neerstortte. Vlucht 93 moest neerstorten op het Capitool in Washington, maar stortte neer in een weiland in de Amerikaanse staat Pennsylvania doordat de passagiers massaal in opstand kwamen tegen de kapers. Het is de eerste keer dat de tape publiekelijk afgespeeld wordt.

De tape, die 31 minuten duurt, begint met de tekst: "Dames en heren, dit is de piloot, blijf in uw stoelen zitten." Vervolgens zegt iemand anders: "We hebben een bom aan boord." Het is onduidelijk wie er precies aan het woord is. Duidelijk is te horen dat passagiers en het vliegtuigpersoneel er alles aan deden om de kapers te overmeesteren. Op een gegeven moment overleggen de kapers of ze het toestel moeten laten neerstorten voordat de passagiers de cockpit instormen. De tape eindigt met iemand die in het Arabisch "Allah is groot, Allah is groot!" roept, en de Engelse woorden "No, No, No!"

De 37-jarige Moussaoui ontkent dat hij de vijfde kaper had moeten zijn op vlucht 93. Vorige week bepaalde een Amerikaanse jury dat Moussaoui de doodstraf kan krijgen. De reden was dat de terreurverdachte wist van de aanslagen, maar niets had gedaan om ze te voorkomen. Hierdoor is hij medeschuldig aan de aanslagen die aan ongeveer 3.000 mensen het leven kostte.