'Met GroenLinks wordt het nada, nakkes, niks'

Ronald SorensenEen Rotterdams stadsbestuur van PvdA, CDA, VVD en GroenLinks kan rekenen op vier jaar keiharde oppositie van Leefbaar Rotterdam, terwijl een college zonder GroenLinks kan rekenen op steun bij belangrijke onderwerpen. Dat zegt de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, Ronald Sorensen. Gisteren werd bekend dat PvdA-voorman Van Heemst inzet op een coalitie van de vier partijen, die voor de opkomst van Fortuyn in 2002 ook de dienst uitmaakten in de havenstad.

"GroenLinks, dat is de club van Volkert van der G., de moordenaar van Pim. En ze hebben Marco (Pastors) onderuit gehaald. Met GroenLinks wordt het nada, nakkes, niks", verklaarde Sorensen. "Ze zijn tegen de Tweede Maasvlakte en Rotterdam Airport. Net als de SP. Ik ben heel benieuwd hoe de VVD dit aan hun achterban gaat uitleggen." Een college zonder GroenLinks zou echter op medewerking op Leefbaar kunnen rekenen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of economische ontwikkeling. "Dan gaan we echt niet vier jaar tegenstemmen, hoor", stelt Sorensen.

Ondertussen is de SP, die na tegenwerpingen van de VVD aan de kant is gezet bij de collegevorming, volgens Sorensen wel welkom om in de oppositie samen te werken met zijn partij. "Met zeventien zetels staan ze sterker dan met drie. Dus ze mogen bij ons hun boodschappenlijstje inleveren. En als de PvdA er niet uitkomt, dan proberen wij wel een college te vormen."