'Istanbul cultuurhoofdstad van Europa'

Icoon Europa De jury van de Europese Commissie heeft Istanbul aangewezen als cultuurhoofdstad van Europa voor 2010. Istanbul lijkt deze wedstrijd te winnen van Kiev, in een competitie die erg politiek gekleurd lijkt te zijn. De jury stelde binnen de EU de Hongaarse stad Pecs en het Duitse Essen voor. De Europese Commissie hoeft het voorstel van de jury niet over te nemen, maar heeft dit in voorgaande jaren wel altijd gedaan. De ministers van cultuur van de lidstaten maken een besluit in november.

Na 2010 moet de cultuurhoofdstad van Europa deel uitmaken van de Europese Unie. Vandaar dat het gevecht tussen de steden Istanbul en Kiev juist nu plaats vindt. De voorzitter van de jury, Jeremy Isaacs, laat weten dat de keuze "niet politiek" was, maar dat "er wel politieke implicaties aan verbonden zitten". Vooral GroenLinks EuroparlementariŽr Joost Lagendijk was een voorvechter van dit voorstel. Hij is een voorstander van toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

De Poolse europarlementariŽr Grazyna Staniszewska zal een voorstel doen in het Europees Parlement, dat Istanbul en Kiev beide de Europese cultuurhoofdstad van 2010 kunnen zijn. Het Europees Parlement heeft echter alleen een raadplegende functie.

Istanbul heeft volgens Isaacs gewonnen, doordat de inwoners van Istanbul zelf het initiatief namen, en niet de politici. De Turken willen daarmee de Europese identiteit van Istanbul benadrukken. Daarnaast bereidt Istanbul zich al vijf jaar voor op de titel, terwijl Kiev dit nog maar anderhalf jaar doet. De cultuurhoofdstad van Europa kost de winnende stad 60 tot 80 miljoen euro. De EU betaalt een symbolisch bedrag van 1.5 miljoen euro.


De Blauwe moskee: Toonbeeld van de cultuurhoofdstad van Europa 2010