Orange overweegt aktie tegen beltegoedsite

Icoon BinnenlandsHet telecombedrijf Orange overweegt juridische stappen te ondernemen tegen beltegoedcashen.nl en soortgelijke websites. Via zo'n website kan de mobiele beller zijn beltegoed gedeeltelijk incasseren door te bellen naar een 0900-betaalnummer. De beller krijgt per gesprek 0,84 euro teruggestort op zijn rekening. Het verschil is voor de aanbieder, en de fiscus.

Veel bellers houden belminuten over wanneer ze bijvoorbeeld van aanbieder veranderen. Om die reden ontstonden er verschillende initiatieven waarbij de beller betaald wordt voor het "cashen" van het beltegoed. Ook werden er ineens veel nieuwe abonnementen afgesloten waarbij de klant als lokkertje beltegoed kregen. Dit beltegoed werd dan via zo'n 0900-betaalnummer geïncasseerd.

Orange is van mening dat hier sprake is van regelrechte fraude. Deze bemiddeling zou in strijd zijn met de officiële voorwaarden, die het verbiedt beltegoed contant uit te keren. De schade voor Orange en andere telecombedrijven wordt geschat op enkele tonnen.

Inmiddels heeft Orange het 0900-nummer van enkele aanbieders afgesloten voor prepaid-bellers. Ook zijn de inschrijvingseisen verscherpt.

Op de website van beltegoedcashen.nl is te lezen dat ze van de telecombedrijven niet meer uitbetaald krijgen, en daardoor ook niet meer kunnen uitbetalen. Hierdoor zijn ze genoodzaakt te stoppen met de dienst. Sinds februari heeft het bedrijf geen geld meer uitgekeerd aan consumenten.
Met dank aan Sonic19 voor de submit.