Grote rampenoefening in regio Rijnmond

Icoon PolitieEnkele honderden medewerkers van de politie, brandweer, ambulance, marechaussee en andere hulpdiensten hebben vandaag in de regio Rijnmond een grote rampenoefening gehouden. De operatie genaamd 'Veilige Haven' vond plaats op de Maasvlakte en in Hoek van Holland. Volgens Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) werd de oefening gehouden om: "het nieuwe digitale communicatiesysteem C2000 onder zware, extreme en realistische omstandigheden te testen." Onder anderen minister Remkes, brandweercommandant Berghuis en de burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten waren aanwezig tijdens de operatie.

De hulpdiensten kregen veel voor hun kiezen. Zo ontplofte in de haven een tank bij een olieraffinaderij, bij Hoek van Holland kreeg men te maken met rellende Engelse voetbalhooligans, er werd een kist vol met granaten en een vat gevuld met chemische stof gevonden en ook een illegale motorcrossrace zorgde voor veel overlast.

Het was de laatste keer dat het nieuwe systeem C2000 getest kon worden voor het landelijk ingevoerd gaat worden. Vanaf het begin heeft C2000 al voor veel problemen gezorgd. Vandaag begon bijvoorbeeld de oefening later omdat de officier geen contact kon krijgen met de hulpdiensten, dit kwam door een probleem met de software. "Aan het begin moet iedereen altijd even wennen, het is een kwestie van de juiste knopjes", aldus één van de verantwoordelijken.

De rampoefening van vandaag heeft 900.000 euro gekost en is betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken.