Antillianen boos vanwege 'getinte' Joran

De enige echte Joran van der Sloot in de boeienDe regering van de Nederlandse Antillen is het niet eens met de wijze waarop het Nederlandse televisieprogramma Opsporing Verzocht gisteren aandacht besteedde aan de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway. In een reconstructie speelde een getinte acteur de rol van de blanke verdachte Joran van der Sloot. Gevolmachtigd minister Paul Comenencia vindt dat hiermee bewust en overduidelijk feiten worden verdraaid.

"Zoekend naar redenen waarom niet gewoon een blanke acteur is gekozen voor de rol van Joran, komen wij tot de stellige indruk dat de programmamaker gekozen heeft voor het benadrukken van wat reeds - ten onrechte - in Nederland als stereotype crimineel wordt gepresenteerd", stelt Comenencia. "Wat moeten wij nu denken van de rest van de uitzending? Hoeveel fictie zal daar in zitten?" Opsporing Verzocht wordt gemaakt in nauwe samenwerking met politie en het Openbaar Ministerie (OM). Deze twee diensten bepalen de inhoud van het programma tot in elk detail. Comenencia dreigt nu elke samenwerking met justitie in deze zaak te verbreken.

De kwestie Holloway is op verzoek van het Arubaanse OM en de Arubaanse politie in Opsporing Verzocht aan bod gekomen. Hiermee hoopte de autoriteiten op Aruba het onderzoek naar de verdwijning van de Amerikaanse een impuls te geven. De uitzending leverde ruim zestig nieuwe tips op, zo verklaarde een politiewoordvoerder vanochtend. De uitzending werd tevens op Aruba uitgezonden. Hoeveel meldingen in Nederland zijn gedaan en hoeveel mensen zich hebben gemeld op Aruba is nog niet duidelijk.

Een getinte acteur kroop in de huid van Joran
Een getinte acteur kroop in de huid van Joran (echte foto: zie inzet)

--
Opsporing verzocht is na te zien via Uitzending Gemist.