Piloot ontslagen wegens een te lange baard

Icoon Opmerkelijk In Pakistan is een politieke rel ontstaan nadat het leger een straaljagerpiloot had weggestuurd omdat zijn baard te lang was. Volgens het leger zou de lange baard van de man onveilig zijn, maar volgens veel anderen gaat het eigenlijk om de stricte scheiding van het leger en het geloof.

Veel streng gelovige moslims in Pakistan laten hun baard lang groeien uit geloofsovertuiging. De ontslagen Mohsin Hayat Ranjha is er daar één van, maar daarmee overtrad hij wel de kledingsvoorschriften van de Pakistaanse luchtmacht. Naast hem worden er binnenkort mogelijk nog vier andere militairen ontslagen vanwege hun te lange baard.

"Iedereen die de regels niet opvolgt zal aangepakt worden", aldus een officier. "Daar heeft religie niets mee te maken."

Luchtmachtpersoneel mag overigens gewoon een baard hebben, als die maar niet te lang wordt. De zuurstofmaskers in de vliegtuigen kunnen namelijk slechter werken als de piloot een te lange baard heeft. Door te veel haar sluit het masker niet goed meer aan op het gezicht.

Volgens een aantal moslims in het land is de lange baard van Ranjha alleen een excuus geweest voor zijn ontslag. "Hij heeft een training gevolgd in de Verenigde Staten, waar hij geen technische problemen tegenkwam", aldus een parlementariër.