Illegale prostitutie steeds schrijnender

Icoon BinnenlandsDe politie krijgt steeds meer meldingen binnen van illegale prostitutie. Tegenwoordig zijn het zelfs de klanten die, meestal anoniem, melding maken van situaties die te erg voor woorden zijn. Deze klanten beschouwen de anonieme meldlijnen dan ook als een uitkomst, omdat ze zich vaak schamen voor hun prostitueebezoek.

Maria de Cock, de adjunct-directeur van de Stichting Tegen Vrouwenhandel (STV), merkt ook dat het alleen maar erger wordt. De STV krijgt de vrouwen meestal binnen, nadat de politie ze uit hun situatie bevrijd heeft. De Cock: "Ze worden uitgebuit, moeten veel te lange dagen maken en worden vaak mishandeld. Ook chantage is een onderdeel van de keten: de vrouwen krijgen te horen dat als ze vluchten, hun familie in het thuisland iets wordt aangedaan. En dat gebeurt ook. Van één vrouw weten we bijvoorbeeld dat haar moeder door mensenhandelaren is vermoord, omdat zij uit de prostitutie in Nederland was ontsnapt."

Voor de prostituees, vaak maar net, of nog niet eens, meerderjarig, verbetert het leven na hun bevrijding vaak maar nauwelijks. Het ene probleem is dat ze getraumatiseerd zijn door al het geweld dat ze ervaren hebben, maar er speelt nog iets anders: ze kunnen niet terug naar hun land. In hun land zouden ze immers weer in aanraking komen met de mensen die ze naar Nederland hebben gehaald. Door familie worden ze uitgekotst. Vaak waren ze zelfs door hun eigen familie verkocht. Tegelijkertijd krijgen ze hier meestal geen verblijfsvergunning. Op die manier blijven ze vaak dus illegaal in Nederland, met alle gevolgen van dien.