Kamer boos over homo-uitleg premier

PolitiekEen uitspraak gedaan door minister-president Jan Peter Balkenende over het homohuwelijk, is in slechte aarde gevallen bij D66, PvdA en VVD. Ook de jongerenafdelingen van die partijen én die van GroenLinks alsmede homobelangenorganisatie COC zijn ontevreden over wat de premier heeft gezegd.

Het draait om een uitspraak die Balkenende afgelopen vrijdag deed in Indonesië. Tijdens een discussie met islamitische studenten werd hem onder meer gevraagd waarom het homohuwelijk en prostitutie in Nederland legaal zijn. De premier antwoordde hierop dat hij destijds als Kamerlid tegen de wetsvoorstellen had gestemd, maar dat een Kamermeerderheid voor was.

Volgens D66 had Balkenende wel wat beter de Nederlandse normen en waarden mogen uitdragen. Hij was daar als minister-president van Nederland maar zat te antwoorden als een CDA'er, aldus D66-parlementariër Boris van der Ham, die er aan toevoegde het een gemiste kans te vinden: ''Zeker in een land waarin mensenrechten van bepaalde groepen burgers als homoseksuelen niet altijd worden gerespecteerd, was het goed geweest om onze waarden te benadrukken. Diepe waarden die we in Nederland belangrijk vinden, zoals gelijke behandeling van iedereen en het recht op zelfbeschikking. Ik vind dat de premier is weggedoken voor een stevige stellingname tegenover een vooringenomen publiek.''

PvdA, D66 en VVD verwachten vandaag een antwoord van Balkenende. De jongerenorganisaties van VVD, D66 en GroenLinks willen dat de premier zijn excuses aanbiedt.

Met dank aan DivineJester voor de submit.