Donner wil wet tegen straatterreur

PolitiekJustitie-minister Piet Hein Donner wil het mogelijk maken dat straatschoften die strafbare feiten plegen en voor overlast zorgen, direct kunnen worden aangepakt. De CDA-bewindsman is hard bezig met een wetsvoorstel, waarin dit wordt geregeld.

In dat voorstel krijgt de officier van justitie de bevoegdheid overlastgevers meteen een contact- of straatverbod of gedragstherapie op te leggen, nog voordat ze zijn veroordeeld. Deze gedragsmaatregel is bestemd voor personen waaraan geen voorlopige hechtenis kan worden opgelegd, omdat dit een te zwaar middel is voor het gepleegde delict. Tegen de verdachte moeten wel ernstige bezwaren bestaan. Een andere voorwaarde is dat er een groot gevaar bestaat dat deze persoon opnieuw de fout ingaat of doorgaat met zijn ontoelaatbare praktijken.

Donner komt met de voorgenomen wetgeving tegemoet aan een wens van onder meer VVD, CDA en PvdA. Die hadden eerder in de Kamer laten weten dat slachtoffers en getuigen van straatterreur in de praktijk onvoldoende kunnen worden beschermd. De minister is nu bezig met het vastleggen van de misdrijven waarbij de gedragsmaatregel straks kan worden ingezet.