Rutte wil flink snoeien in de bijstand

Icoon PolitiekIedereen die kan werken, moet werken, zo vindt kandidaat-lijsttrekker Mark Rutte van de VVD. Als het aan hem ligt mogen degenen die in staat zijn te werken zich niet meer beroepen op de Bijstandswet. Het moet volgens hem afgelopen zijn met 'de cultuur van het achterover leunen'. Binnen vier jaar zal, zo zegt hij in een interview met Elsevier, tachtig procent van de bijstandsgerechtigden "de arbeidsmarkt op moeten worden gesleurd".

"Over vier jaar is er werk voor iedereen. In principe gaat iedereen aan de slag. Desnoods volgen ex-bijstanders een extra opleiding of gaan ze in een tehuis schoonmaken, zomaar thuis blijven hangen is er niet meer bij." Jongeren tot 27 jaar hoeven wat Rutte betreft ook niet op een uitkering te rekenen.

De tevens staatssecretaris van Onderwijs neemt tegelijkertijd afstand van de zogeheten Melkertbanen tegen 140 procent van het minimumloon, iets waar hij zich absoluut niet mee wil inlaten. "Voor maatschappelijk nuttig werk ontvangen ze de helft tot zeventig procent van het minimumloon, rond vijftig euro per dag." Voor de mensen bij wie extra bemiddeling en scholing niet helpt, wil Rutte een nette regeling treffen.

Concurrent-kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de VVD Jelleke Veenendaal vindt het bijstandsplan van Rutte echter "een raar verhaal". "Als de werkloosheid toch al verdwijnt, waarom moet je dan de bijstandswet nog zo veranderen?", reageert het Tweede-Kamerlid. Ook vindt Veenendaal het vreemd dat Rutte mensen wil laten werken tegen vijftig tot zeventig procent van het minimumloon.

"Wat wil hij nu eigenlijk? Wil hij van de bijstand af of van het minimumloon? Als hij dat laatste vindt, moet hij dat eerlijk zeggen", zo zegt ze.


Mark Rutte


Met dank aan Erikbobo voor de submit.