FIFA waarschuwt voor zwarte tickets

Icoon WK 2006Een nieuw geval van zwarte handel in tickets voor het WK voetbal in Duitsland is bij de KNVB in het verkeerde keelgat geschoten. De Nederlandse voetbalbond is woedend dat er kaartjes worden verkocht voor bedragen tussen de vijfhonderd en tweeduizend euro. Het Nederlandse ticketbureau ticketunlimited.nl slaagde erin om tienduizend kaartjes te bemachtigen. De kaartjes worden niet verkocht voor de officiële FIFA-prijzen, tussen de zestig en honderd euro, maar geïnteresseerde moeten er veel meer voor betalen. "Iedereen wil bij het WK zijn, dus betalen wij als opkoper een hoge prijs aan onze connecties", aldus Bert Mirra van ticketunlimited.nl. "We hebben ze niet uit de eerste hand."

De KNVB vindt het belachelijk en noemt de situatie 'pure zwarte handel' en zal daarom vandaag contact opnemen met de wereldvoetbalbond. CDA-Tweede Kamerlid Joop Atsma liet vandaag weten een onderzoek te willen starten naar de zwarte handel in tickets: "Dit is aan de voetballiefhebber niet uit te leggen." Hij wil dat staatssecretaris Ross gaat bespreken hoe dit soort situaties voorkomen kunnen worden. De vraag naar de kaartjes is groot, maar er zijn veel te weinig kaartjes via de officiële weg te koop voor de fans. Op dit moment ligt de site van de ticketunlimited eruit, wat mogelijk duidt op grote interesse in de kaartjes.

Update 15:03 uur
De wereldvoetbalbond FIFA waarschuwt voetballiefhebbers die via een niet-officiële weg kaarten voor het WK voetbal proberen te kopen. Mensen die op de zwarte markt tickets aanschaffen, lopen een groot risico in Duitsland het stadion niet in te komen. Kaarten voor alle duels zijn strikt persoonlijk en op naam gesteld. "Trap daar niet in, want ook alle bedrijven moeten voor het WK aan de FIFA doorgeven welke mensen die kaarten hebben gekregen." aldus een woordvoerder van de FIFA vandaag. "Er zullen heel veel controles zijn. De toegangscontrole is strikt, het risico om gepakt te worden is groot. Bovendien loopt iemand die een kaart bestelt bij een illegaal verkooppunt het risico dat het een vervalsing is."

Ticketunlimited gaf als reactie op de waarschuwing van FIFA: "De FIFA zegt altijd dat er streng gecontroleerd wordt, maar in de praktijk valt dat steeds opnieuw wel mee."