Nicolaï: 'Geen verdere uitbreiding EU'

Icoon Europa "Het is genoeg geweest", zo laat staatssecretaris Atzo Nicolaï van Europese Zaken weten. Nicolaï wil dat na de toetreding van Turkije en de Balkanlanden er geen verdere toetreding plaatsvindt. "De grenzen van de Europese Unie zijn wat mij betreft nu getrokken. Ik zal er alles aan doen om te voorkomen dat landen als Oekraïne of Moldavië er via tussenstapjes toch weer bijkomen". Dinsdag komt er een debat in de Tweede Kamer over de EU.

VVD-kamerlid Hans van Baalen lijkt het niet eens te zijn met Nicolaï. Hij vindt niet dat de deur voor deze landen voorgoed dichtmoet. "Hoewel ik het begrijp dat het sommigen wit om de neus wordt als ze de naam Oekraïne horen", zo stelt Van Baalen. Andere VVD kopstukken lieten zich eerder al uit over de kwestie. Vorige week deed Rita Verdonk eveneens de suggestie dat de uitbreiding van de Europese Unie moet stoppen. Begin dit jaar liet VVD-Eurocommissaris Neelie Kroes weten dat de grens zelfs bij 27 EU-lidstaten moest blijven.

Het Europees Parlement stelde een B-lidmaatschap voor enkele Oost-Europese landen voor. Hiermee wordt deze landen een gevoel gegeven ook deels bij de EU te horen, en kunnen ze bekend raken met de regels, normen en waarden van de EU. Ook dit B-lidmaatschap is voor Atzo Nicolaï geen optie. Hij wil niet dat er een "creatie van tweederangs landen" komt.



Zo moet de Europese Unie eruit gaan zien volgens Nicolaï