Geen EU-geld naar Palestina

Icoon Israël/Palestina De Europese Commissie heeft de hulpgelden aan de Palestijnse Autoriteit stopgezet. De Verenigde Staten en Canada deden dit eerder al. De Palestijnse regering wordt sinds dit jaar gevormd door Hamas. De Commissie wil dat de EU-lidstaten eerst een definitief besluit nemen.

"Voorlopig zal er geen geld naar of door de Palestijnse Autoriteit verstuurd worden", zo liet een woordvoerder van de Commissie weten tijdens een persconferentie. De ministers van buitenlandse zaken van de lidstaten hebben volgende week een ontmoeting over de kwestie in Luxemburg.

Het gaat om een bedrag van ruim 36 miljoen, die in de nabije toekomst verstuurd zou gaan worden. Het geld zou nodig zijn om de Palestijnse economie draaiende te houden. De Palestijnse Autoriteit kreeg voorheen het meeste geld van de EU.

Een woordvoerder van Hamas betitelde deze actie als een vorm van chantage, die vooral de Palestijnse burgers zal treffen. "Hamas was democratisch gekozen, en de Palestijnse burgers worden bestraft door deze keuze". De EU geeft aan dat de Palestijnse Autoriteit eerst aan enkele voorwaarden moet voldoen, waaronder het erkennen van de staat Israel.