Dan Brown niet schuldig aan plagiaat

Icoon LiteratuurDe succesvolle schrijver Dan Brown heeft zich in zijn boek de 'Da Vinci Code' niet schuldig gemaakt aan plagiaat. "Teksten zijn beschermd door het auteursrecht, maar ideeën zijn dat niet", oordeelde rechter Peter Smith vandaag. Micheal Baigent en Richard Leigh herkenden Browns verhaallijn uit hun eigen boek 'Holy Blood Holy Grail'. In februari van dit jaar begonnen ze een proces tegen Browns uitgever Random House, tevens ook hun eigen uitgever.

Tijdens de spannende rechtszaak gaf Dan Brown toe dat hij het boek van zijn opponenten kende, maar dat hij het pas las toen hij het plot voor zijn bestseller al af had. Onlangs zei Random House dat de zaak alleen maar goede publiciteit opleverde voor het boek en de film die in mei uitkomt. Toch is de uitgever nu opgelucht met de uitspraak, want als de rechter anders had beslist, zouden boek én film worden verboden.

Door de rechtzaak werd het boek van Baigent en Leigh de afgelopen weken zoveel verkocht, dat zij alle proceskosten gemakkelijk uit de opbrengsten kunnen betalen. Ook de 'Da Vinci Code' had tijdens het proces een recordverkoop.


Dan Brown met z'n bestseller de 'Da Vinci Code'


Met dank aan Viking84 en hyhyjbl voor de submit.