Balkenende noemt islam geen gevaar

Minister-president Jan Peter Balkenende heeft vandaag in Indonesië de islam ongevaarlijk genoemd. ''De mensen die de islam misbruiken om terreur te verspreiden, zijn het gevaar. De islam zelf niet. Het doet me pijn om te zien dat mensen de islam zien als een gevaar'', aldus onze premier tijdens een toespraak aan een islamitische universiteit in Jakarta.

Balkenende is bezig aan een tweedaags werkbezoek aan Indonesië, nadat hij eerder deze week Australië had bezocht. De premier wil met het bezoek de bilaterale relaties tussen ons land en onze vroegere kolonie versterken.

In Jakarta sprak de minister-president vandaag met leiders van moslimorganisaties en ging hij in gesprek met studenten op de islamitische universiteit. Daar noemde hij de moord op Theo van Gogh als voorbeeld dat ook in Nederland spanningen tussen groepen in de samenleving bestaan. Een student vroeg de premier waarom prostitutie en het homohuwelijk in Nederland legaal zijn. Balkenende wees de student erop dat hijzelf ook tegen de legaliteit van die twee zaken was (hij stemde indertijd als Tweede Kamerlid tegen), maar dat een meerderheid van de Kamer voorstander was van legalisering.