9/11: Nabestaanden mogen zegje doen

Icoon TerrorismeDe slachtoffers van de aanslagen op de Verenigde Staten van 11 september 2001 zijn aan het woord. In de rechtzaak tegen Zacarias Moussaoui, de Al-Qaeda-terrorist die toe heeft gegeven dat hij een vliegtuig had moeten besturen op de bewuste rampdag en wie executie boven het hoofd hangt, mogen nabestaanden van slachtoffers hun verhaal doen.

Er wordt ondermeer een oude foto vertoond van een dochtertje, nu 6 jaar, van een slachtoffer. Ze draagt haar moeders 'Medal of Honour', de hoogst mogelijke onderscheiding van de VS.


Patricia Smith met Medal of Honour van overleden moeder


Emotionele verhalen komen boven. Hulpverleners, stewardessen, "toevallige slachtoffers", het maakt allemaal veel los. Een broer van de weduwe van een slachtoffer meldde dat zijn zus zich verhing, omdat ze het verdriet van het verlies van haar man niet meer aankon.

Ook toenmalig burgemeester Guiliani komt aan het woord. Zijn getuigenis is schokkend; heel de rechtzaal viel stil bij het vertonen van videobeelden. "Ik zag een aantal mensen, ik weet niet hoeveel precies, die naar beneden sprongen. Twee mensen sprongen vlak naast elkaar naar beneden. Het leek erop, of ze elkaars hand vast hielden. Het is één van de vele herinneringen, maar die ene komt nog iedere dag terug."

Moussaoui lachte en knikte terwijl hij de videoclips bekeek. Nadat de jury en de rechter de zaal verlieten voor de ochtendpauze, zong hij "Burn in the USA", een 'parodie' op "Born in the USA" van Bruce Springsteen. De terrorist, die zichzelf schuldig achtte aan zes beschuldigingen, is de enige persoon die in de VS wordt berecht voor zijn aandeel in de aanslagen van 11 september 2001. Op drie van de beschuldigingen staat de doodstraf. De jury heeft afgelopen maandag al beslist dat Moussaoui deze doodstraf ook zou moeten kunnen krijgen. De jury gaat nu beslissen of de terrorist ook daadwerkelijk wordt geëxecuteerd, of zijn leven in de gevangenis moet slijten.

Vondst lichaamsdelen slachtoffers
In New York worden nog steeds lichaamsdelen van slachtoffers aangetroffen. Afgelopen week zijn 74 stukjes bot van slachtoffers van de aanslagen van 11 september aangetroffen. De bizarre vondst werd gedaan op de leegstaande wolkenkrabber van de Deutsche Bank, nabij het voormalig World Trade Center. Dit meldde een medewerkster van de stad New York gisteren aan de New York Times.

De wolkenkrabber van de Deutsche Bank wordt afgebroken vanwege asbest- en loodverontreiniging en het vele stof dat vrijkwam bij de instorting van de torens van het World Trade Center. Afgelopen maanden vonden bouwvakkers vier menselijke lichaamsdelen in het gebouw en vele stukjes bot op het dak. Meer dan 40 procent van de 2.749 dodelijke slachtoffers van '11 september' is nog steeds niet geïdentificeerd.