Franse delegatie in Rotterdamse probleemwijk

AlgemeenEen hoge Franse delegatie die gisteren Rotterdam aandeed om het veiligheids- en jongerenbeleid in de havenstad te bekijken, reageerde verbaasd op wat wij hier als probleemwijken beschouwen. Bij een wandeling door de Putsebocht merkt senator André Vallet op dat je hier 'gewoon over straat kan lopen'. Probleemwijken in Frankrijk bestaan uit sombere woontorenghetto's in de voorsteden van Parijs of Lyon waar zelfs de politie zijn leven niet zeker is.

Vallet maakt deel uit van een parlementaire commissie die oplossingen zoekt voor de sociale problemen in de Franse voorsteden. In Rotterdam vallen hij en zijn collega van de ene verbazing in de andere. Zoals maatschappelijk werkers die samenwerken met de politie. Dat is in Frankrijk onbestaanbaar; die worden gezien als verraders en meteen de wijk uitgezet.

Ook reageren ze verbaasd op een 'truc' die de Rotterdamse politie hanteert in deelgemeente Oude Noorden. Daar worden blonde agentes ingezet omdat Marokkaanse jongeren daar beter op reageren. Erg slim, vinden de Fransen.

Of de Rotterdamse experimenten ook in Frankrijk toepasbaar zijn weten ze niet. De situatie verschilt nogal. Nederland kent geen troosteloze voorsteden die bijna uitsluitend door allochtonen worden bewoond. Ook zijn er veel meer probleemwijken dan hier. Frankrijk heeft er 700 met in totaal bijna 4 miljoen inwoners.