Belg in ziekenhuis na radioactieve straling

Icoon ShockingHet Belgische Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) meldt dat een man uit Wallonië afgelopen week is opgenomen in een gespecialiseerd ziekenhuis in Parijs, nadat hij blootgesteld was aan veel te hoge radioactieve straling. Het ongeluk vond al plaats op 11 maart op het bedrijf Sterigenics, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de sterilisatie van medisch materiaal en waar het slachtoffer werkzaam was. De man wilde controleren of er in een bestralingskamer nog mensen zaten, omdat hij met een nieuwe bestraling wilde beginnen. De stralingsbron, die zich normaliter meer dan tien meter onder water bevindt en dan geen gevaar op kan leveren, bleek plotseling niet onder water te zijn. Doordat de man geen stralingsmeter droeg, kon hij twintig seconden bestraald worden met ruim tweehonderd keer de maximaal toegestane straling, zonder dat hij iets in de gaten had.

Aanvankelijk merkte hij niks, maar toen afgelopen week zijn haar begon uit te vallen, alarmeerde hij zijn huisarts. Uiteindelijk wist men in het ziekenhuis vast te stellen dat hij is blootgesteld aan een gemiddelde dosis van 4,2 gray. Bij minder dan 1 gray is er al kans op kanker. Volgens dokter Lodewijk van Bladel maakt hij echter "een goede kans om te herstellen van het ongeluk."

De afgelopen tijd was er al veel kritiek op de veiligheidscontrole van nucleaire installaties in België, iets waar de FANC verantwoordelijk voor is. In België worden nucleaire installaties onder andere veel gebruikt voor het opwekken van stroom; meer dan de helft van het opgewekte vermogen komt uit kerncentrales.

Met dank aan Jump voor de submit.