'Vreemdgaan erger dan verzekeringsfraude'

Icoon Enquête Nederlanders vinden verzekeringsfraude minder erg dan bijvoorbeeld zwartrijden, winkeldiefstal of vreemdgaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). Opvallend genoeg vindt 92 procent van de Nederlanders ook dat fraude harder aangepakt moet worden. Maar liefst 3 procent van de ondervraagden erkende openlijk vorig jaar gesjoemeld te hebben met hun claims.

Voor het onderzoek werd consumenten gevraagd om een aantal slechte gedragingen, zoals wildplassen, roken in openbare ruimten en verzekeringsfraude, te beoordelen op een schaal van 0 tot 10. "Alleen het verstrekken van onjuiste gegevens voor de belastingaangifte wordt zo ongeveer minder erg dan verzekeringsfraude gevonden, hoewel het verschil miniem is", aldus onderzoeksleider Fred Treur.

De resultaten zijn opvallend, omdat uit het onderzoek ook blijkt dat 92 procent van de ondervraagden het eens is met een hardere aanpak van verzekeringsfraude. Privacy is daarbij voor veel mensen geen probleem, aangezien 71 procent van de ondervraagden bevestigend antwoordde op de stelling 'verzekeraars mogen alles van mij weten, want ik heb toch niets te verbergen'.

Overigens blijkt uit hetzelfde onderzoek dat consumenten de verzekeraars ook weinig vertrouwen. Zo denkt de helft van de ondervraagden dat de premies kunstmatig hoog worden gehouden, en weet een derde zeker dat sommige verzekeraars alle claims eerst standaard afwijzen. De tevredenheid over de verzekeraars is dan ook hard achteruit gegaan; was in 2003 nog 80 procent tevreden, vorig jaar was dat nog slechts 63 procent.

Met dank aan Schaberg voor de submit.