'Hennepkwekerijen niet uit te roeien'

MisdaadDe strijd tegen hennepkwekerijen die politie, energiebedrijven en woningcorporaties voeren, is een strijd die niet te winnen lijkt; dat schrijft De Telegraaf vandaag. Volgens de brancheorganisatie voor energiebedrijven EnergieNed Federatie, heeft de politie gewoonweg niet de capaciteit om de pakkans te vergroten. De afgelopen twee jaar bleef het aantal opgerolde kwekerijen gelijk (7.500 per jaar) ondanks de massale aanpak.

Opgepakte hennepkwekers worden al jaren hard aangepakt. Als ze in een huurwoning zitten dreigt in veel gevallen uitzetting. Verder krijgen ze boetes en al naar gelang de grootte van de kwekerij of de recidive, werk- en gevangenisstraffen. Ook wordt gekeken of er sprake is van stroomdiefstal en vordert de officier van Justitie de gemaakte winst terug.

Toch nam het aantal meldingen van wietkwekerijen bij Meld Misdaad Anoniem de afgelopen maanden enorm toe, terwijl er vorig jaar al een stijgende trend waarneembaar was. In de eerste 4 maanden van 2006 werd 1.170 keer melding gedaan van een wietplantage. Bij een voortzettende trend zou het aantal meldingen dit jaar toenemen met 730 ten opzichte van de 3.950 in 2005; een stijging van 18,5%.

Volgens het platform Energiediefstal ligt het aantal hennepkwekerijen in Nederland ergens rond de 40.000. De meeste kwekerijen bevatten zo'n 450 planten, wat goed is voor een jaarlijkse handelswaarde van ruim een ton en een straatwaarde van enkele tonnen.


Een vorig jaar opgerolde kwekerij