Nieuw bewijs evolutietheorie

Icoon WetenschapTegenstanders van de evolutietheorie moesten altijd erkennen dat grote stukken van de evolutionaire keten bewezen waren, maar wezen voorstanders altijd smalend op het feit dat de theorie geen verklaring had voor hoe dieren vanuit zee aan land zijn gegaan. Daar is nu verandering in gekomen: vandaag presenteert Nature de 'missing link', die door de ontdekkers Tiktaalik gedoopt is en zo'n 375 miljoen jaar geleden leefde in het noorden van Canada.

De Tiktaalik, wat zoveel betekent als 'grote vis in ondiep water', lijkt nog het meest op een kruising tussen een krokodil en een vis met een nek. Hij is drie meter lang en heeft schubben en vinnen, maar in de voorvinnen zitten botten waar een schouder, een arm en een pols in te herkennen zijn. Hiermee kan hij zwemmen als een vis, maar ook kruipen als een zeehond. Daarom vermoeden de onderzoekers dat hij voornamelijk in ondiep water op zoek ging naar voedsel. Wat hij met zijn achterpoten of -vinnen deed is niet bekend: alle gevonden exemplaren missen hun achterlijf.

Dat de fossielen in het noorden van Canada gevonden zijn, lijkt vreemd, gezien het klimaat daar, maar in de tijd dat de Tiktaalik leefde lag het gebied veel dichter bij de evenaar en was het klimaat er subtropisch. Bovendien was er toen op de vindplaats een rivierdelta, wat het tot een ideale plaats maakte voor een dier om voor het eerst 'voet' aan land te zetten. De onderzoekers: "Het dier is zowel een vis als een viervoeter. We hebben hem gekscherend wel een visvoeter genoemd." Vooral de krokodillenkop met nek maken aannemelijk dat het dier zowel in, op, als naast het water kon leven. De ontdekkers zijn er daarom van overtuigd dat het de Tiktaalik geweest is die definitief de grens tussen land en water geslecht heeft. Het is nu zoeken naar de volgende stap, namelijk die tussen Tiktaalik en de echte landdieren.


Eťn van de gevonden Tiktaalikfossielen © Nature