Rutte geërgerd door 'beledigende' Verdonk

Mark RutteMark Rutte, tot voor kort de enige kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de VVD, is geërgerd door insinuaties van zijn belangrijkste tegenstrever Rita Verdonk. De minister had gesteld dat zij zich onderscheidt van Rutte omdat zij voor 'daadkracht en duidelijkheid' is en onderstreepte herhaaldelijk dat zij 'haar afspraken nakomt', daarmee suggererend dat Rutte dat niet doet.

"Ik ga niet met modder terugsmijten. Het is onzin wat zij heeft gezegd. Het is beledigend voor de VVD-leden. Ik roep haar nogmaals op het debat over de inhoud te voeren", reageerde de huidige staatssecretaris van Onderwijs boos. Voormalig lijsttrekker Gerrit Zalm probeerde de rimpelingen glad te strijken. Hij noemde beiden daadkrachtig, en bestempelde de strubbelingen tussen Rutte en Verdonk als 'aanloopproblemen'. Zalm zei te rekenen op een positieve en faire campagne, waarbij de kandidaten 'zichzelf presenteren en niet teveel praten over anderen'.

Verdonk presenteerde zich vandaag officieel als kandidaat-lijsttrekker tijdens een persconferentie op de BouwRAI in Amsterdam. "Ik doe het", liet ze voor een gehoor van veelal ondernemers weten. "Ik wil Nederland eens flink opschudden." Mocht ze de strijd om het leiderschap van de liberalen verliezen, dan wil ze toch op de lijst staan om voor de VVD de Tweede Kamer in te gaan. De minister ontkende dat ze in dat geval een eigen partij zal oprichten. Tijdens de persbijeenkomst wilde ze niet tot detail ingaan op haar ideeën. "Ik heb overal een mening over, maar die ga ik nu niet met u delen", aldus Verdonk.

Met dank aan PIM4EVER voor de submit.