'Steeds meer SOA besmettingen'

Icoon GezondheidHet aantal soa besmettingen is in 2005 flink gestegen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In 2005 steeg het aantal hiv besmettingen met 22 procent ten opzichte van 2004. Het aantal chlamydia-infecties steeg met 15 procent. Alleen syfilis en gonorroe kwamen minder vaak voor. Met zijn 5146 gevallen vorig jaar, blijft chlamydia de meest voorkomende soa. Gonorroe is tweede, er werden vorig jaar 1494 gevallen van de ziekte gemeld.

Kenniscentrum Soa Aids Nederland noemt de cijfers 'verontrustend'. Als oorzaken noemt de organisatie onveilige seks en het vaker afnemen van testen waardoor meer gevallen bekend worden. Het centrum wil meer preventie voor de groepen waarin, of waar soa en hiv het meeste voorkomt. Dit zijn homoseksuele mannen, prostituees, drugsgebruikers en allochtonen. Er kwamen ook positieve cijfers uit het onderzoek, zo is het aantal mensen dat zich heeft laten testen op een soa de afgelopen jaren gestegen.

Vorige week bleek overigens nog dat zo'n 5 procent van de Nederlandse bevolking ooit een soa heeft gehad en dat Nederlanders goed bekend zijn met het begrip soa.