'Jezus liep over ijs in plaats van water'

Icoon WetenschapJezus liep niet over water, maar over ijs. Dat stelt Doron Nof, Professor in de Oceanografie. In het Nieuwe Testament staat dat Jezus over het water van het Meer van Galilea liep. Maar de professor uit Florida heeft ontdekt dat het meer, dat nu het Kinneret meer heet, weleens bevroren kan zijn geweest. Een ongebruikelijke combinatie van water- en weersomstandigheden in wat nu het noorden van IsraŽl is, kan hebben geleid tot de ijsvorming.

Uit het onderzoek van Nof blijkt dat tussen de 1500 en 2600 jaar geleden een periode van koelere temperatuur was aangebroken in het gebied waar het meer ligt, waardoor aan de westoever een ijslaag heeft kunnen ontstaan die dik genoeg was om erover te lopen. Nof gebruikte gegevens over de oppervlaktetemperatuur van de Middellandse Zee en statistische modellen om de dynamiek van het Kinneret meer te onderzoeken.

Voor mensen die vanaf een afstandje toekeken zou het volgens de onderzoeker bijna onmogelijk zijn om een drijvend stuk ijs te onderscheiden van water. "Als je mij vraagt of ik geloof dat iemand op het water liep, zeg ik 'nee'. Misschien liep iemand op ijs, ik weet het niet", aldus Nof. "Ik geloof dat er iets natuurlijks was dat het verklaart."

Overigens heeft Nof al vaker getwijfeld aan verhalen in de bijbel. Begin jaren negentig verklaarde hij dat een wind die tien uur lang met een snelheid van 72 kilometer per uur blies, ervoor kan hebben gezorgd dat de Rode Zee werd gespleten zodat Mozes daar met zijn gevolg doorheen kon trekken op weg naar het beloofde land. Dit nam niet iedereen hem in dank af.