Verdonk sluit nieuwe Paarse coalitie niet uit

Rita VerdonkRita Verdonk, die zich deze week kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap van de VVD, sluit een toekomstige coalitie met de PvdA niet uit. Ze neemt daarmee afstand van eerdere uitlatingen van onder meer Jozias van Aartsen en Mark Rutte, die lieten weten niets te zien in samenwerking met de sociaal-democraten. In een interview met De Telegraaf vertelt Verdonk geen enkele grote partij te willen uitsluiten.

"Ik ga uit van de eigen kracht van de VVD en ga me absoluut niet tegen andere partijen afzetten. Na de verkiezingen in 2007 kijken we met welke partij we onze doelstellingen kunnen realiseren. Dat kan elke grote partij zijn", zegt Verdonk. "Ik voer wat dat betreft dus een heel andere koers dan Rutte." PvdA-leider Wouter Bos reageerde verrast. "Kennelijk heeft Verdonk gezien dat de felle anti-PvdA-campagne van de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen, waarvoor Rutte verantwoordelijk was, faliekant is mislukt", stelt Bos.

'Slechte vorm van cabaret'
De strijd om het leiderschap bij de liberalen heeft bij de achterban voor gemengde gevoelens gezorgd. Een aantal parlementariërs vreest voor een richtingenstrijd tussen de linkervleugel (Rutte) en de rechts-conservatieve flank (Verdonk), wat het beeld van een verdeelde partij zou kunnen opleveren. Voormalig staatssecretaris en commissaris van de Koningin Henk Vonhoff noemde de procedure 'een slechte vorm van cabaret'. Hij vindt het raar dat twee leden van het kabinet campagne moeten voeren en zich moeten uitspreken over onderwerpen buiten hun portefeuille. Volgens de bejaarde liberaal had de partij best even kunnen wachten met het kiezen van een lijsttrekker.

Oud-staatssecretaris Robin Linschoten sprak zich in het televisieprogramma Barend en Van Dorp uit voor Mark Rutte. Hij ziet het als inzet voor de VVD om een linkse Kamermeerderheid te voorkomen. "Die strijd wordt gevoerd in het midden, niet op rechts", aldus Linschoten. Jacques Monasch, die in het verleden betrokken was bij verkiezingscampagnes van de PvdA, ziet juist kansen voor Verdonk. "Ze presenteert zich met succes als een sterke leider, een vrouw die niet aan aftreden denkt, maar aan optreden. Net als Fortuyn kan ze de traditionele, arbeidereske achterban van de PvdA wegtrekken", aldus Monasch.

Persconferentie
Rita Verdonk zal vanmiddag haar kandidatuur verder toelichten op een persconferentie. De keuze van de locatie, de Bouw-RAI en niet het Haagse perscentrum Nieuwspoort, lijkt te zijn ingegeven door de wil zich te positioneren als een politieke buitenstaander, net als Pim Fortuyn in 2001. Een andere overeenkomst met Fortuyn is het inschakelen van campagneleider Kay van der Linde, die Fortuyn bijstond toen deze zich opwierp als leider van Leefbaar Nederland. Van der Linde heeft als 'spindoctor' ruime ervaring opgedaan in de Verenigde Staten, waar hij zowel Democratische als Republikeinse politici begeleidde.

Met dank aan paddy voor de submit.