Verdonk zet terreurverdachten land uit

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie treedt hard op tegen criminele illegalen en vermeende terroristen. In toenemende mate worden ze Nederland uitgezet, zo bleek vanavond uit een reportage van het tv-programma NOVA. Het programma kreeg inzage in nog niet eerder gepubliceerde cijfers van de immigratie- en naturalisatiedienst IND, na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Uit de door de IND verstrekte cijfers blijkt dat het aantal ongewenstverklaringen de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld is (van 974 maal in 2002 tot 2.177 keer in 2005). Het ongewenst verklaren van vreemdelingen is vooral bedoeld om criminele vreemdelingen het land uit te krijgen. Sinds enige tijd wordt het middel ook ingezet tegen vermeende terroristen.

De minister verklaarde zelf in NOVA dat ze de afgelopen anderhalf jaar 30 vreemdelingen die verdacht werden van terrorisme ongewenst heeft verklaard; het betrof 19 Afrikanen (waarvan 10 Algerijnen en 6 Marokkanen), 9 Aziaten, ťťn Europeaan en ťťn statenloze. Daarvan zijn er inmiddels 16 daadwerkelijk het land uitgezet. Een aantal anderen vertrok uit eigen beweging. Verdonk gaf aan deze tactiek vaker te willen toepassen: ''Mensen die een gevaar zijn voor onze openbare orde of de veiligheid van de staat horen niet in Nederland. Als ik ze dan ongewenst kan verklaren, dan zal ik dat zeker doen. Het beleid kan op dit punt nog effectiever.''

Een aantal advocaten maakt zich zorgen over de rechtsgang. De ongewenstverklaring bij vermeende terroristen is vaak gebaseerd op een ambtsbericht van de AIVD. De onderliggende stukken blijven echter geheim voor de verdachte en zijn advocaat. De advocaten vrezen ook dat hun cliŽnten worden mishandeld of gevangen gezet in het land waarnaar ze worden uitgezet. Minister Verdonk zei dat van tevoren uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van de ongewenst verklaarden in dit soort landen wordt gedaan.