HEMA komt winkeldieven tegemoet

De HEMA (Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam) gaat de vijf meest gestolen producten in prijs verlagen. De winkelketen hoopt dat potentiële winkeldieven de producten dan kopen in plaats van stelen.

Meest gejatte product bij de HEMA zijn potten Multi-Totaal Voedingssupplement met 170 tabletten. Op twee in de jat top-5 staan oplaadbare batterijen. Nummer drie, vier en vijf zijn respectievelijk tubes lipgloss, de box met 25 beschrijfbare cd-roms en rode en witte mini-led-fietslampjes.

Al deze producten gaan 25% in prijs omlaag. ''Zulke hoge kortingen geven wij normaal nooit. Stelen is nu echt de moeite niet meer'', zo stelt een woordvoerder. De top van meest gejatte producten komt in een speciaal schap te staan. Daarboven hangen vijf camera's met sensoren die met de klanten meebewegen.

De HEMA lijdt jaarlijks forse verliezen door winkeldiefstal. De gehele Nederlandse detailhandel is hier jaarlijks 700 miljoen euro aan kwijt. De Consumentenbond betwijfelt overigens het nut van de actie en denkt niet dat er minder winkeldiefstallen zullen worden gepleegd bij de HEMA.