Nr. één Britse Top 40 dankzij downloads

MuziekIn Groot-Brittannië is in de toonaangevende Top 40 voor het eerst in de lange geschiedenis van de hitlijst een nummer op één beland, dat niet te koop was in de winkel, zo meldde Tweakers.net gisteren op aangeven van de BBC. Het nummer 'Crazy' van Gnarls Barkley dankte de koppositie enkel aan de grote hoeveelheid betaalde downloads. Het nummer werd 30.000 keer betaald binnengehaald via internetwinkels. Pas vanaf gisteren ligt het nummer ook in de gewone winkels.

Betaalde downloadcijfers telden al langer mee in de Britse top 40, maar alleen als een nummer ook daadwerkelijk in de winkel op (cd-)single verkrijgbaar was. Pas vorige maand werd de regel ingevoerd dat in de week voorafgaand aan het persen op cd-single, de downloadcijfers ook al tellen.

Een woordvoerder van een online-mediawinkel noemt de nummer één notering van 'Crazy' om meerdere redenen speciaal: ''De gebeurtenis vormt niet alleen een keerpunt in hoe de singlelijsten opgebouwd worden, maar het toont ook aan hoe het legaal downloaden van muziek een volwassen status heeft bereikt.''


Achter 'Gnarls Barkley' gaan producer Danger Mouse (Brian Burton) en hip-hop artiest Cee-Lo schuil. Het nummer 'Crazy' wordt getipt als één van de zomerhits van 2006.