Berlusconi en Prodi schelden elkaar uit in tv-debat

Icoon VerkiezingenIn de strijd om het premierschap is alles geoorloofd. Althans, dat lijkt de lijfspreuk van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en oppositieleider Romano Prodi. Zo vergeleek Berlusconi zichzelf met Jezus, en zijn centrum-linkse tegenstander met baby's kokende communisten.

Maandagavond stonden deze twee kemphanen tijdens een tv-discussie weer tegenover elkaar. Aanvankelijk beloofden beide kampen vriendelijker te zullen zijn, en leek dit een normale discussie te worden waarbij argumenten de boventoon zouden voeren. Maar twintig minuten later waren de gemoederen al weer zo verhit, dat de leiders het niet konden nalaten met modder te gooien. "De premier klampt zich vast zoals een dronkaard aan een lantaarnpaal'', aldus Prodi. Berlusconi noemde Prodi daarop een "bruikbare idioot" die zich voor het karretje laat spannen van de linkse oppositie, die voor "70 procent'' uit oud-communisten zou bestaan.

Inhoudelijk hekelt Prodi de economische prestaties van de centrum-rechste partij van Berlusconi, terwijl Prodi wordt aangevallen op zijn plannen op fiscaal gebied. Aanstaande zondag mogen de 50 miljoen Italiaanse kiesgerechtigden bepalen wie van de twee het land mag leiden.