'20ste kaper 9-11' kan doodstraf krijgen

TerrorismeTerreurverdachte Zacarias Moussaoui komt in aanmerking voor de doodstraf, dat heeft een jury in de Amerikaanse staat Virginia gisteren besloten. Moussaoui, ook wel de '20ste kaper' van 11-9-2001 genoemd, gaf vorige week toe betrokken te zijn geweest bij de beraming van de aanslagen met vliegtuigen. Naar zijn zeggen was het terroristenleider Osama bin Laden zelf die hem de opdracht had gegeven om een vijfde vliegtuig te kapen en dat in het Witte Huis te boren.

De jury concludeerde dat 37-jarige Fransman van Marokkaanse afkomst tegen de federale recherche FBI had gelogen, toen hij drie weken vůůr de aanslagen van 11 september was gearresteerd. Zijn leugens leidden tot zeker ťťn dode op die bewuste dag, aldus de jury. De rechtszaak gaat nu een nieuwe fase in. Daarin zal dezelfde jury oordelen of Moussaoui de doodstraf ook echt zal krijgen of dat het levenslang wordt. In de nieuwe reeks zittingen mogen ook nabestaanden van de bijna 3.000 slachtoffers aan het woord komen.

Moussaoui reageerde fel op het oordeel dat hij in principe in aanmerking komt voor de doodstraf: ''Jullie zullen nooit mijn bloed krijgen. God vervloeke jullie allemaal'', beet hij de aanklager, rechters en de jury toe.

Met dank aan babbelbox voor de submit.