'14-jarige Hagenaar uit wraak gedood'

MisdaadEnnes Polat, de 14-jarige jongen van Turkse komaf die zaterdag werd doodgeschoten in Den Haag, is helemaal niet per ongeluk onder vuur genomen, maar uit wraak. Dat zeggen vrienden van het slachtoffer vandaag in De Telegraaf. Volgens hen werd de tiener beschoten door een Surinamer die ruzie had met een oudere broer van Ennes.

Die broer zit zelf in de gevangenis en zou drugsschulden hebben bij twee Surinamers. Omdat ze Ennes' broer niet konden aanpakken namen ze wraak op Ennes, zo zeggen vrienden van het slachtoffer. ''Eerst bedreigden ze al een vriendin van Ennes. Zelf had Ennes net een pizza besteld bij de Turkse bakker, toen hij zag hoe de twee Surinamers met een Antilliaanse vrouw het meisje lastig vielen. Ennes ging naar buiten en liep op ze af. In een portiek werd hij in elkaar geslagen en op de grond gegooid. Vervolgens pakte één van hen een pistool en schoot gericht op hem'', aldus een vriend van Ennes.

De dader, een 22-jarige man, kon kort na de dodelijke schietpartij worden gearresteerd. Hij heeft verklaard dat hij het pistool aan het slachtoffer, een bekende van hem, had laten zien waarbij het ''per ongeluk'' afging. Justitie wilde gisteren nog geen reactie geven op de vraag of het nou wel of niet om een moord gaat. Momenteel wordt nog een aantal getuigen gehoord. Wel staat vast dat Ennes en de schutter elkaar kenden.

De dood van de 14-jarige vmbo-scholier is hard aangekomen in de Turkse gemeenschap in Den Haag. Zijn vader staat in hoog aanzien, omdat hij een leidinggevende functie heeft bij de moskee Milli Görüş in de Rubensstraat. Een bekende van Ennes zegt: ''Ennes was een graag gezien persoon in de buurt en in de moskee. Hij zat samen met mij op koranles. Hij was een goede jongen, die geen vlieg kwaad deed. Hij had vier broers en een zusje. Hij was de jongste zoon.'' Vanwege de grote belangstelling van mensen die afscheid wilden nemen van Ennes werd gisteren uitgeweken naar een schoolplein aan de Van Mierisstraat. De kist met daarin het stoffelijk overschot werd prominent op het schoolplein neergezet. Het slachtoffer wordt morgen in Turkije begraven.