PvdA: Weg met ministerie van Landbouw

Icoon PolitiekVolgens de Partij van de Arbeid (PvdA) heeft het ministerie van Landbouw geen toekomst meer. De PvdA wil daarmee niet suggereren dat de landbouw geen toekomst meer heeft in Nederland. Volgens de partij kunnen de taken van het departement beter ondergebracht worden bij de ministeries van Economische Zaken en VROM.

PvdA-kamerlid Waalkens zei vandaag in de Tweede Kamer dat "door het huidige gebrek aan de sturing door de minister het beeld wordt bevestigd dat het ministerie van LNV niet noodzakelijk is". Minister Veerman (Landbouw) zal met de Kamerleden in debat gaan over zijn visie op de toekomst voor de landbouw in Nederland onder het motto 'Kiezen voor Landbouw'.

Ook de Kamerfractie van D66 heeft te kennen gegeven dat ze niet veel waarde hechten aan een apart landbouwministerie. "We willen de landbouw hiermee niet bagatelliseren. Het is een belangrijke economische kracht", aldus D66-woordvoerder Van der Ham. Bij de volgende kabinetsformatie wil zijn fractie een beperkt aantal 'kernministeries' vormen. Landbouw past dan volgens hem goed bij kernministerie Economische Zaken of VROM.

Minister Veerman stelt echter dat de landbouwportefeuille een serieus beleidsveld is, die ook een eigen departement en minister nodig maakt. Al was het volgens hem alleen maar om de Nederlandse landbouwbelangen in Europa goed te kunnen behartigen. "Een staatssecretaris van Landbouw wordt daar niet begrepen en zal worden uitgebuit", aldus de minister.