30 mnd eis tegen brandstichter moskee R'dam

JustitieTegen de 31-jarige Ben van der K. is vandaag 30 maanden celstraf geëist wegens brandstichting van de Djama Masjid Shaan-e-Islam moskee in Rotterdam.

Op 15 juni 2005 ging er van de Surinaamse moskee aan de Aleidisstraat (gevestigd in een soort pakhuis) een gebedsruimte in vlammen op. Enkele weken later arresteerde de politie Van der K., een bekende in extreem-rechts politieke kringen: de Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka heeft al jaren een pagina aan hem gewijd. Van der K. zou onder de naam Ben Militant zelf in een forum van de Nationale Alliantie (NA) hebben meegediscussieerd over de brand in de moskee.

De verdachte heeft nooit een bekentenis afgelegd. In de rechtszaal zei hij alleen dat alles op speculatie berust; verder beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Van der K. werd indertijd opgepakt nadat kijkers hem in Opsporing Verzocht hadden herkend op beelden die in die nacht van de brand zijn gemaakt door een bewakingscamera. Daarop was een fietser te zien met op de bagagedrager vermoedelijk een jerrycan.


Verdachte man op fiets

Volgens het OM staat vast dat Van der K. de fietser op de beelden is. Enkele bekenden herkenden bovendien zijn handschrift in de leuzen die op de muur van de uitgebrande moskee waren gekalkt. Daar stond 'Theo R.I.P.', 'Lonsdale' en 'Geen moskees op zuid'. Enkele dagen voor de brand demonstreerde Van der K. samen met nog ruim veertig anderen, onder wie veel leden van de extreem-rechtse Nationale Alliantie, tegen de voorgenomen verhuizing van het gebedshuis naar Rotterdam-Zuid.

De raadsman van Van der K., de bekende advocaat Peter Plasman, zei dat er geen enkel bewijs was en pleitte voor vrijspraak. Uitspraak is op donderdag 13 april.