Appèl tegen hard debat autoch-allochtoon

PolitiekDe Nederlandse samenleving dreigt verscheurd te raken, zo vrezen zeven bekende -voornamelijk oud- politici van verschillende partijen. Ze hebben elkaar gevonden om te waarschuwen voor de in hun ogen veel te harde toon, in het maatschappelijke debat over de verhouding tussen autochtonen en allochtonen in Nederland.

De groep politici bestaat oud-VVD-leider Hans Dijkstal, minister van staat Jos van Kemenade (PvdA), oud-D66-minister Jan Terlouw, voormalig GroenLinks-lijsttrekker Mohammed Rabbae, Bas de Gaay Fortman (oud Kamerlid PPR), Tineke Lodders (oud CDA-Kamerlid) en Anja Meulenbelt (SP-senator). Morgen presenteren ze in Den Haag het manifest 'Eén land, één samenleving', waarin gepleit wordt voor een nieuw elan, met bevolkingsgroepen die weer bij elkaar komen. Het wordt aangeboden aan de voorzitters van de jongerenafdelingen van de politieke partijen (Perspectief/Christen Unie, ROOD/SP, Jonge Socialisten/PvdA, JOVD/VVD, Jonge Democraten/D66 en Dwars/GroenLinks).

Mohammed RabbaeNamens de zeven laat Mohammed Rabbae weten dat de krachten moeten worden gebundeld. Vooral de 'dreigende emotionele verwijdering' tussen autochtonen en moslims in Nederland baart de initiatiefnemers grote zorgen. ''Doen we niks dan dreigen grote conflicten en botsingen. In mijn contacten met moslims merk ik steeds hoe groot de afstand sinds de aanslagen van 2001 in de Verenigde Staten is. Nederland was altijd het land van tolerantie en vrijheid, maar we worden stilaan de paria van Europa'', aldus Rabbae.