Oost-Nederland op kop in innovatie

Icoon Wetenschap Oost-Nederland gaat op kop op het gebied van innovatie. De projecten zoals die zijn opgericht in Gelderland en Overijssel, zijn een landelijk voorbeeld voor succesvolle economische vernieuwing.

Minister-president Balkenende en minister Brinkhorst van Economische Zaken hebben dat laten weten tijdens een bespreking van het Nationaal Innovatieplatform in de vaste kamercommissies Economische Zaken. De grote investeringen van de afgelopen jaren in een aantal innovatienetwerken hebben duidelijk effect gehad, tot volle tevredenheid onder de gedeputeerden van Gelderland en Overijssel.

Door deze twee provincies zijn drie zogenaamde Valleys opgericht. Rondom Enschede het Innovatieplatform Twente, wat zich voornamelijk bezig houdt met mechatronica, technologie & gezondheid en technologie & veiligheid. De Food Valley in de regio Wageningen kan zich verheugen op internationale aandacht vanwege het onderzoek naar veilige en gezonde voeding en duurzame productieprocessen. In de Health Valley in de streek rond Nijmegen staat sport & gezondheid, medische technologie en voeding centraal.

De Overijsselse gedeputeerde Abbenhues geeft als voorbeeld de wijze waarop fundamenteel onderzoek in de nanotechnologie voor het MKB toepasbaar wordt gemaakt. 'Zoals microdruppels voor het maken van vetarme zuivel en betere inhaleerbare medicijnen. Andere projecten zijn "Innovaties in koelvers", rond milde conserveringsmethoden voor versproducten, en MIDAC, gericht op het ontwikkelen van biomedische sensoren die in het lichaam kunnen worden geplaatst om bijvoorbeeld hartfalen vroegtijdig te ontdekken.'