Turkse moskee mooiste R'damse bouwwerk

AlgemeenDe Rotterdamse bevolking heeft in een publieksverkiezing de Turkse Mevlana Moskee aan het mevlanaplein verkozen tot 'Mooiste gebouw van Rotterdam'. Het City Informatiecentrum maakte de uitslag zaterdag 1 april al bekend. De reguliere media (De Telegraaf en Algemeen Dagblad) doen er vandaag verslag van, zodat aangenomen mag worden dat het geen aprilgrap betreft.

Als motivatie voor kun keuze gaven Rotterdammers onder meer aan, de moskee 'een tijdloos gebouw' te vinden. ''Met zijn sierlijke vormen tekent het mooi af tegen de strakke stadse architectuur'', aldus een kiezer. Ook gaf men aan het gebouw te zien als een symbool van warmte en genegenheid. De moskee werd in 2001 gebouwd naar een ontwerp van Bert Tootmaan. Het bestaat uit pastel geverfde beton prefab elementen. De minaretten, de koepel en het interieur zijn in Turks-Ottomaanse stijl vervaardigd.

De moskee won overigens met een miniem verschil van nummer twee, de Erasmusbrug. De hele top 4 zat erg dicht op elkaar wat betreft aantal uitgebrachte stemmen.

Uitslag:

1. Mevlana Moskee
2. Erasmusbrug
3. Witte Huis
4. Stadhuis
5. De Kuip
6. De Witte Keizer
7. Het Kasteel
8. Van Nelle
9. Hotel New York
10. World Trade Center

De verkiezing werd gehouden in het kader van de Themamaand Wonen, die het City Informatiecentrum Rotterdam deze maand organiseert.


Net iets mooier dan de Erasmusbrug