Balkenende bezoekt AustraliŽ

Icoon Algemeen Minister-president Jan Peter Balkenende is de komende vijf dagen op staatsbezoek in AustraliŽ. Het staatsbezoek staat in het teken van vierhonderd jaar betrekkingen tussen Nederland en AustraliŽ. In 1606 was Kapitein Willem Janszoon de eerste Nederlander die in AustraliŽ aankwam.

Tijdens het staatsbezoek staan vier thema's centraal. Het eerste thema zijn de Nederlandse ontdekkingen in de tijd van de VOC. Het tweede thema is de verdediging van AustraliŽ door Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De emigratie naar AustraliŽ in de periode 1947 tot 1971 is het derde thema. Het laatste thema zijn de huidige betrekkingen tussen beide landen. Daarnaast bezocht onze premier ook de Formule 1 Grand Prix van AustraliŽ. Hij maakte daar een praatje met de manager van team Ferrari. Balkenende blijkt een groot fan te zijn van de Duitse coureur Michael Schumacher. Hij vond het jammer dat Schumacher al snel uitviel in de race. "Maar in de eerste plaats was ik toch voor Albers, die een geweldig professionele race heeft gereden", zo liet de premier weten.

De Australische premier John Howard noemde de betrekkingen tussen Nederland en Australie "hecht en productief". Er bestaan volgens hem uitgebreide contacten op zakelijk, persoonlijk en regeringsniveau. In AustraliŽ wordt ter nagedachtenis aan de betrekkingen een speciale jubileummunt geslagen. Balkenende sloeg vorige week het eerste exemplaar van deze munt in Den Haag.