F1: Uitslag GP Australië

Icoon Formule 1Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Australië gewonnen. Na een spectaculaire race, met vier safety car-situaties en een aantal zware crashes, bleef de regerend wereldkampioen Kimi Räikkönen en Ralf Schumacher voor. Poleman Jenson Button haalde de finish net niet.

Het drama begon al voor de start van de race. Juan Pablo Montoya spinde aan het einde van de formatieronde en moest achteraan de grid starten. Giancarlo Fisichella liet echter zijn motor afslaan, waardoor de start werd afgebroken en Montoya zijn plekje weer mocht innemen. Toen de race alsnog werd gestart, raakten in het midden van het veld Nico Rosberg, Felipe Massa en Christian Klien elkaar. Massa kon direct uitstappen, Rosberg moest in de pits opgeven en de safety car werd ingezet.

Bij de herstart pakte Alonso direct de koppositie van Button af. Even leek er rust in de wedstrijd te komen, maar in ronde zeven verloor Klien de controle over de wagen en schreef zijn Red Bull volledig af. Het gevolg was opnieuw een safety car-situatie. Ook bij de herstart die volgde, moest Button plaatsen inleveren. Räikkönen haalde de Brit in en na de eerste serie pitstops keek Button ook nog eens tegen de achterkant van Montoya aan. Ralf Schumacher kreeg ondertussen een drive through-penalty.

Door de pitstops reed opeens local hero Mark Webber aan de leiding, maar lang kon hij daar niet van genieten. Zijn wagen verloor snelheid en Webber moest langs de baan parkeren. Terwijl Alonso op zijn tweede set banden per ronde twee seconden wegreed bij achtervolger Räikkönen, bleek de bocht bij het opkomen van het rechte stuk scherprechter te worden. Montoya verloor de wagen bijna in het gras, maar Michael Schumacher was niet zo gelukkig en reed zijn Ferrari aan puin in de muur. Voor de derde maal werd de safety car ingezet.

Na de herstart was het direct weer mis. Vitantonio Liuzzi verloor op koude banden de macht over het stuur en reed de complete linkerflank van zijn wagen, wat voor een vierde safety car-situatie zorgde. Na de vierde herstart herhaalde Montoya zijn fout bij het opkomen van het rechte stuk, maar kon nu niet meer doorrijden. Alonso reed ondertussen naar een onbedreigde overwinning met Räikkönen achter zich. Ralf Schumacher maakte, ondanks zijn eerdere straf, toch het podium vol.

Een spannend gevecht om de vijfde plaats tussen Button en Fisichella kende een bijzonder dramatisch einde voor de Engelsman. Slechts twee bochten voor de finish begaf de Hondamotor het op spectaculaire wijze en in een vlammenzee kwam Button slechts tientallen meters voor de eindstreep tot stilstand. Fisichella pakte de vijfde plaats, Button viel terug tot buiten de punten.

Voor meer (auto)sportnieuws kun je terecht op Sport.fok.nl.