Wacko Jacko is en blijft de 'grootste dwaas'

Michael JacksonEr kan er maar één de allergrootste zijn. Voor maar liefst het vierde achtereenvolgende jaar is Michael Jackson uitgeroepen tot Amerika's grootste dwaas. De jaarlijkse verkiezing ter gelegenheid van 1 april werd voor de zevende keer gehouden. 'Wacko Jacko' bleef dit jaar vice-president Dick Cheney en society-ster Paris Hilton voor.

Voor de 1-april-enquête werden ongeveer duizend personen ondervraagd. Daarvan vond 69 procent dat Jackson, die momenteel in het oliestaatje Bahrein verblijft, niet helemaal bij de pinken is. Waar Hilton en Jackson ieder jaar hoog scoren, steeg Cheney dit jaar met stip. Dat is vooral te danken aan het 'schietincident', waarbij de Republikeinse politicus een bejaarde jachtvriend op een schot hagel trakteerde.

President George Bush steeg een plek in de ranglijst, en staat nu vierde. Acteur Tom Cruise scoorde punten met bankspringen, en is de nummer vijf in het rijtje. Een ereplek was weggelegd voor het Britse model Kate Moss, dat in het rijtje van meest dwaze Amerikanen als dertiende eindigde.

Van de ondervraagden vond overigens precies de helft dat ze zelf wel iets idioots hadden gedaan in het voorbije jaar. Een vooruitgang met 2005, toen dat percentage nog op 64 procent lag. "Als natie is Amerika duidelijk voorzichtiger geworden", verklaarde onderzoeker Jeff Barge. "Als we bijvoorbeeld naar het buitenland gaan, dan dragen we vrijwel allemaal de Canadese vlag op onze bagage."

De top 10
1. Michael Jackson (69%)
2. Dick Cheney (59%)
2. Paris Hilton (59%)
4. George Bush (57%)
5. Tom Cruise (54%)
6. Tom Delay (41%)
7. Courtney Love (41%)
8. Robert Blake (38%)
9. Paula Abdul (35%)
10. Lil' Kim (33%)