'Situatie A'damse Marokkanen weinig rooskleurig'

BinnenlandsDagblad Trouw heeft inzage gehad in een nog niet gepubliceerd onderzoek van de gemeente Amsterdam naar de situatie van Marokkanen in de hoofdstad. In opdracht van de gemeente onderzocht bureau Onderzoek en Statistiek (O&S) hoe het er met de Amsterdamse Marokkanen voorstaat. De resultaten stemmen tot somberheid. Vermoedelijk bestaat bij Marokkaanse families een opeenstapeling van problemen, stelt O&S. Er zouden ook nauwelijks aanwijzingen zijn dat het met de komende generatie beter zal gaan.

Jonge Marokkanen groeien nu vooral op in kleine woningen in wijken waar vooral Marokkanen wonen. Hun onderwijskansen en kansen op de arbeidsmarkt zijn slecht. Het is moeilijk om te bekijken of jeugdcriminaliteit onder Marokkanen een individueel probleem of gezinsprobleem is (of er één of meerdere broertjes tegelijk het criminele pad opgaan). Volgens een onderzoeker zou de hoofdstad het beleid in dat geval meer moeten richten op gezinnen in plaats van op individuele gevallen, zoals nu gewoon is.

Snelst groeiend
Amsterdam telt het hoogste percentage Marokkanen van Nederland; 20% van de bevolking is van Marokkaanse komaf (Zie note van FOK! onderaan). Dit aantal wordt alleen in Utrecht benaderd. Marokkanen zijn de snelst groeiende bevolkingsgroep in Amsterdam door het grote aantal kinderen dat jaarlijks wordt geboren; 20% van de gezinnen telt 4 of meer kinderen.

Andere gegevens van het onderzoek: binnen de Marokkaanse gemeenschap wordt nog steeds veel uitgehuwelijkt; het aantal echtscheidingen is hoger dan gemiddeld; 25% van alle Marokkanen heeft een uitkering; 33% van de lagere schoolkinderen wordt uitgesloten van de Cito-toets omdat zij een te laag niveau hebben; het percentage leerlingen dat naar een vmbo-school voor moeilijk lerende kinderen gaat is het hoogst vergeleken met andere groepen; ruim 50% van de Marokkaanse jongeren tussen de 17 en 23 jaar stopt zijn of haar opleiding zonder dat een startkwalificatie is behaald.

De onderzoekers vonden ook nog een positief punt: een groeiend aantal Marokkanen doet momenteel havo of vwo

Nog onbekend is wat Amsterdam met de resultaten van het onderzoek van plan is. De hoofdstad is tot nog toe huiverig geweest om 'etnisch beleid' te voeren (beleid gebaseerd op afkomst). Het wordt nu vooral gevoerd op basis van de sociaal-economische positie. De stad wil uitsluiting van etnische groepen tegengaan.

-
Note: Voorzover de redactie van FOK! kan terugvinden, is op dit moment zo'n 8,5% van de Amsterdamse bevolking van Marokkaanse komaf. Onduidelijk is wat met de 20% wordt bedoeld. In Amsterdam wonen in ieder geval ruim 60.000 Marokkanen waarvan er 35.000 in de stadsdelen leven die we tot Amsterdam West rekenen. (note toegevoegd om 14:20 uur)


Met dank aan Tarak voor de submit.