EU blijft onderhandelen met Servië

Icoon Europa De Europese Commissie blijft onderhandelen met Servië-Montenegro over een mogelijke toetreding van het land tot de Europese Unie. Voorwaarde van de Europese Commissie is dat Servië-Montenegro goed samenwerkt met het Joegoslavië-Tribunaal.

Carla del Ponte, hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-Tribunaal, heeft een positief rapport uitgebracht over de medewerking van Servië aan het tribunaal. Hierin gaat het specifiek om de arrestatie van de gezochte Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic. Olli Rehn, eurocommissaris van uitbreiding, geeft aan dat er een geloofwaardige kans is dat Mladic gearresteerd wordt. De Servische president Vojislav Kostunica heeft beloofd alles in het werk te stellen om Mladic zo snel mogelijk op te sporen, te arresteren en over te dragen.

Eind april zal de zaak opnieuw worden bekeken. Servië-Montenegro is met de Europese Unie in onderhandeling over een Stabilisatie- en Associatieovereenkomst (SAA). Dit is een traject dat volledige toetreding van het land tot de Europese Unie voorbereidt.