Website wil Blanke Vla uit de schappen

Icoon OpmerkelijkJongerenwebsite Webmuur.nl is een actie gestart om de Blanke Vla uit de schappen te krijgen. De site vindt het belachelijk dat de bekende negerzoenen een andere naam hebben gekregen en vindt daarom dat de Blanke Vla er ook maar aan moet geloven.

"Wij voelen ons erg gekwetst doordat de "Negerzoen" uit de winkelschappen is gehaald. Wij vinden dit niet kunnen. Als de "Negerzoen" de winkel uit moet, dan ook de "Blanke Vla". Het slaat toch nergens op! Tientallen jaren heet het lekkere koekje zo, hij staat zelfs in de Van Dale, en dan gebeurt dit.", aldus de website, Blankevla.nl. "Het kan zo niet langer! Waar gaat de wereld naar toe? STOP Racisme!" Op de site valt een petitie te tekenen om Blanke Vla uit de schappen te krijgen. Enkele honderden mensen hebben dit inmiddels gedaan.

"Een negerzoen is een koekje, niet een of andere racistische naam. We vinden dat als de Negerzoen weg moet, de Blanke Vla dat ook moet. Het doet ons denken aan onze huidskleur", aldus Martijn de Ridder, initiatiefnemer van de site. Een echt alternatief voor de naam heeft hij echter nog niet: "Veel mensen zeggen Transparante Vla, Witte Vla, Kleurloze Vla, Lekkere Vla. Zelf lijkt mij Witte Lekkere Vla het beste." De Ridder vindt dat de vla best in de winkel mag blijven, maar dat de naam toch echt veranderd moet worden. Maar, zo zegt hij, "een dag zonder vla, is een dag niet geleefd".

Overigens meldt Molblog.nl vandaag dat de klantenservice van zuivelconcern Campina na het nieuws over de negerzoenen zo'n 150 klachten heeft binnengekregen over de naam Blanke Vla. Dit stelde echter weinig voor, aldus een woordvoerster van het bedrijf: "Het was duidelijk een bundeling van klachten via n organisatie. Bijna alle 150 opmerkingen zijn op maandag bij ons binnengekomen. Een groot aantal daarvan met dezelfde tekst. Veel fake e-mailadressen. Daarnaast ook een aantal reacties van mensen die vonden dat we onze blanke vla gewoon moeten houden. Het was duidelijk kortstondig, op maandag dus 150 reacties, dinsdag n en woensdag nul."


Blanke vla