Zoutzuurwolk boven Botlekgebied

Icoon RampIn het Rotterdamse Botlekgebied hangt een zoutzuurwolk boven het terrein van afvalverwerkingsbedrijf AVR Maritiem. Bij het bedrijf ontsnapte een bijtende stof, para-benzotrichloride, uit een container en door het contact met de lucht heeft zich een zoutzuurwolk gevormd.

Medewerkers van de milieudienst DCMR doen onderzoek bij het bedrijf. Enkele medewerkers van een bedrijf in de buurt zouden ademhalingsproblemen hebben opgelopen. Personeel van dit bedrijf moet binnen blijven. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

De brandweer heeft hoogwerkers met waterkanonnen ingezet, die ervoor zorgen dat de wolk zich niet verplaatst en de vrijkomende stof bij de bron wordt neergeslagen. Aangezien niet bekend is of de container helemaal vol was, kan de brandweer niet inschatten hoe lang dit gaat duren. Volgens de hulpdiensten drijft de zoutzuurwolk niet naar andere plaatsen.

De Oude Maasweg, waar AVR Maritiem gevestigd is, is afgesloten voor verkeer. Ook de scheepvaart op de Nieuwe Waterweg is stilgelegd.

Met dank aan IJzercookie en Scrummie voor de submit.